2014. május 31., szombat

Egerszalóki Ifjúsági Találkozó 2014.


Idén július 16-tól 20-ig tart az ifjúsági találkozó és lelkigyakorlat, melynek mottója: RÁD ÉPÍTEK!

1. Mi mindent kell felépítenünk? - önmagunkat, családunkat, hivatásunkat, hazánkat.

De nem akárhogyan. Jézus beszél építőkről, akik homokra építenek. Aztán ha jönnek az élet viharai, ezer nehézsége, a ház romhalmaz lesz. Mit jelképez a homok? A kincset, a pénzt, a karriert és a gyönyöröket. Jézus nem azt akarja, hogy az Atya vegyen el a világból, hanem őrizzen meg a gonosztól. Tehát a világban kell megszentelődnünk, abban a környezetben ahol élünk, abban az iskolában, ahol tanulunk, azon a munkahelyen, ahol dolgozunk. Jézus, az egyházon keresztül személyesen számít rád!

Ferenc pápa erről így nyilatkozik a fiatalokhoz írt egyik üzenetében:

„Szükségünk van szentekre, akik moziba mennek, zenét hallgatnak, és barátaival sétálnak.
Szükségünk van szentekre, akik Istent teszik első helyre, de az egyetemen is kitűnnek.
Szükségünk van szentekre, akik időt találnak a mindennapi imára, és képesek a tiszta szerelemre, vagy a tisztaságot megszentelik.
Szükségünk a világban élő szentekre, a világban megszentelődő szentekre, akik nem félnek a világban élni.
Szükségünk van kólát és hot-dogot fogyasztó, internetező és Ipodot használó szentekre.
Szükségünk van olyan szentekre, akik szeretik az Eucharisztiát, és nem szégyellnek a hétvégén sört inni vagy pizzát enni barátaikkal.
Szükségünk van olyan szentekre, akik szeretik a mozit, a színházat, a zenét, a táncot, a sportot.
Szükségünk van társaságot kedvelő szentekre, akik nyitottak, normálisak, barátságosak, vidámak és jó barátok. 
Szükségünk van olyan szentekre, akik e világban élnek, és meg tudják ízlelni a világ jó és tiszta dolgait, de mégsem világiasodnak el.
Legyünk hát ilyenek!"

2. A remek rövid mottóban rejtőzködik még egy további fontos kérdés: mit jelent e szó: Rád?

Kire, mire kell építkeznünk, hogy ne váljunk romhalmazzá?
Mi az a szikla, amire építenünk kell lelki házunkat?
Hogyan tudok megszentelődni? 

Jézust az építők elvetették és mégis szegletkővé lett. (vö. Zsolt 118) Ő Simon apostolt új néven, Péternek, azaz kősziklának nevezte, akire építi az Egyházát, amelyen a pokol kapui nem vesznek erőt, és aki a pápákban folytatódik. Egy „i” betű sem vész el a hitletéteményből, mert Ő, Ők vigyáznak arra az idők végéig. Ezt péteri vonalnak nevezzük. Ezért merünk bizalommal hagyatkozni a Szentatyák tanításaira, amely mögött jézusi garancia van.

Életünk sziklájáról és a megszentelődésről így írt Boldog II. János Pál pápa (a Találkozónk idején már Szent II. János Pál pápa!):

„Kedves fiatalok, tudjátok: a kereszténység nem egy a vélemények között, és nem üres szavakból áll. A kereszténység maga Krisztus! Egy Személy, Ő, az Élő! Találkozni Jézussal, szeretni és megszerettetni másokkal Őt: íme, ez a keresztény hivatás.

Az emberiségnek igen nagy szüksége van szabad és bátor fiatalok tanúságtételére, akik mernek az árral szemben haladni, s erővel és lelkesedéssel hirdetni Istenbe, az Úrba és Üdvözítőbe vetett hitüket…

Nem a képességek vagy a természetes adottságok jellemzik és különböztetik meg őket a többi embertől, hanem a szilárd elhatározás, hogy Jézust követve élnek”

(Üzenet a fiatalokhoz a XVIII. Ifjúsági Világnapra, 2003.)

3. Rendkívül érdekfeszítő lesz ez év nyarán Egerszalók. Szeretne eligazítani bennünket, és választ adni kérdéseinkre: ki és miben számít rám? Hogyan tudok biztos alapot teremteni életemben?

XVI. Benedek pápának a Porta fidei c. apostoli levelének néhány sorával zárul az Egerszalóki levél:

"Fokozni kell a hitre való reflexiót, hogy segítsük az összes Krisztus-hívőt abban, hogy tudatosíthassák és föleleveníthessék Evangéliumhoz tartozásukat ezekben az időkben, amikor az emberiség oly mély változásokat él át. Teremtsünk alkalmat a Föltámadott Úrban való hitünk megvallására székesegyházainkban és a világ minden templomában; otthonainkban, a családokban, hogy mindenkiben fölébredjen a vágy az Evangélium mélyebb megismerésére és továbbadására a következő nemzedékeknek."

Nagy szeretettel hívunk és várunk mindenkit Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, a Vajdaságból, Nyugatról és itthonról is: 

Csaba érsek atya,
Lajos és Gábor atya
és a rendezők

Forrás: http://www.szalokitalalkozok.hu/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése