2012. február 18., szombat

Lelkiségek (rendek, megújulási mozgalmak, közösségek) bemutatása 6.


Antióchia Közösség

I. Fiatalok szolgálata fiataloknak
„A tanítványokat először Antióchiában nevezték keresztényeknek” (ApCsel 11,26)
Az Antióchia mozgalmat az első ismert keresztény közösségek helyéről nevezték el. Az elnevezés emlékeztet arra, hogy Krisztushoz és Egyházához tartozunk, aki arra küldött bennünket, hogy elvigyük az Örömhírt az egész világba. Hétköznapi, egyszerű módon, személyes küldetésünk szerint.




II. Mi az Antióchia?
Az Antióchia háromnapos hétvégi élménnyel kezdődő lelki program 17–24 éves fiatalok számára. A fiatalok az Antióchia Hétvégét követően – rendszerint egy plébániai szentmise után – heti imatalálkozóra gyűlnek össze, amely állandó lehetőséget kínál arra, hogy meghallgassák egymást, megbeszéljék és jobban megértsék, mit jelent ma katolikusnak lenni. Az Antióchia programot 1960-ban fejlesztették ki az Egyesült Államok Indiana államában található Notre Dame Katolikus Egyetemen. Magyarországra az ausztráliai Antióchia közösségek munkájának és szeretetének köszönhetően jutott el 1994-ben. Az első magyarországi Antióchia Hétvégét a budapesti Szent Rókus Plébánia Antióchia közössége tartotta 1995 februárjában.

III. Az Antióchia mozgalom sajátosságai

1. Plébániára alapozott
Az Antióchia plébániai közösség, ahol a fiatalok otthon lehetnek, amit sajátjuknak érezhetnek. A közösségek tagjai aktívan részt vesznek a különféle plébániai tevékenységekben. Az Antióchia erősíti a családok bekapcsolódását is az egyházközség életébe.

2. Fiatalok szolgálata fiataloknak
Az Antióchia a fiatalok tettrekészsége által él. Ők vezetik a heti imatalálkozókat és a félévenként megtartott Antióchia Hétvégéket. Bevezetőket mondanak, beszélgetéseket vezetnek, részt vesznek a zeneszolgálatban, és ami a legfontosabb, szolgálják egymást „egyik ember a másikért” alapon a hétvégén és utána is.


 
3. Lelkiség
Az Antióchia mozgalom a lelki fejlődésre irányul. Hangsúlyt helyez a szentségekre, és a személyes kapcsolat oldaláról közelít a hithez, Jézusnak az egységért mondott főpapi imája alapján (Jn 17). Az Egyházat a hívők közösségének látja, amely azért létezik, „hogy higgyen a világ”.

4. Felnõttek szerepe az Antióchiában
A felnőtt támogatás alapvető a mozgalomban. A felnőttek érettséget, folytonosságot biztosítanak, és tanácsaikkal segítik a fiatalokat. Az Antióchia szülő-házaspárok a fiatalok közösségében tanúságot tesznek egymás iránti elkötelezettségükről és bensőséges kapcsolatukról. Ez a tanúságtétel és a házasság szentsége olyan dimenziót ad a Közösségnek, amely mással nem pótolható. A papok, szerzetesek jelenlétükkel és lelki tanácsadóként vesznek részt a Közösség életében.

5. Misszió
Az Antióchia közösségekre jellemző a missziós lelkület. A félévente megtartott Antióchia Hétvégékre készülve a fiatalok rendszeresen megélik ezt a küldetésüket, amikor korosztályuk tagjait Krisztus közösségébe hívják. Hitükről vallanak, a Közösség életéről beszélnek sokszor olyan fiataloknak, akik még nem találkoztak Jézussal, vagy akik eltávolodtak az egyháztól. Ez a tanúságtétel folyamatos kihívást jelent az Antióchiában, amely bátor kiállást és elkötelezettséget igényel Jézus és egyháza mellett.

Jelenleg (2005-ben) 5 magyarországi egyházmegyében, 11 plébánián (Budapest–Szent Rókus, Budapest–Szent Imre, Szentendre, Piliscsaba, Székesfehérvár, Tököl, Kecskemét, Kerekegyháza, Nagykanizsa, Kaposvár, Sopron), Erdélyben Szatmárnémetiben, Felvidéken pedig 3 plébánián (Szenc, Fél, Párkány) működik Antióchia közösség. Az aktív tagok létszáma összesen kb. 500 fő. A közösségek általában évente kétszer tartanak Antióchia Hétvégéket, amely alkalom az új tagok meghívására a Közösségbe, a megújulásra és az Antióchia továbbadására más plébániáknak. Az elmúlt 11 év során kb. 2500 fiatal vett részt Antióchia Hétvégén.

Nemzeti koordinátorok: Bittsánszky János és Sári
Cím: 1088 Budapest, Baross u. 28. Tel.: 1/318-9711

 

Forrás: Lelkiségi Mozgalmak a Magyar Katolikus Egyházban, Országos Lelkipásztori Intézet (2006)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése