2011. november 3., csütörtök

Oltáriszentség-kápolna a Szent István-bazilikában


Több mint egy éve Budapest szívében a Szent István-bazilikában Schnell György plébános, kanonok úr jóvoltából elkészült egy kápolna, mely lehetőséget ad a városban nyugodt imádságra vágyók számára a Legszentebb Oltáriszentségben jelen levő Jézus méltó imádására.

Elkészült az Oltáriszentség-kápolna a budapesti Szent István-bazilikában

Krisztus szentségi jelenléte sugárzó erő, mely kihat városunkra, országunkra is - mondta Erdő Péter bíboros a Szent István-bazilikában 2010. június 6-án bemutatott szentmisén.


Erdő Péter az ünnep jelentőségét világította meg beszédében azon a szentmisén, amelyen felszentelte a belvárosi templom új Oltáriszentség-kápolnáját. 
- Úrnapján az egyház az Oltáriszentséget ünnepli. Az Eucharisztia az utolsó vacsora óta középpontja, feladata és erőforrása az Egyház közösségének. A hagyomány, de a mai Egyház tanítása és fegyelme is három szempontból közelíti meg ezt a "legszentebb" misztériumot (Sanctissimum): szemléli mint áldozatot a szentmisében, szemléli mint lakomát a szentáldozásban, és szemléli mint szent jelenlétet az Oltáriszentség őrzése és imádása tekintetében - mondta a bíboros.



- Krisztus személyének titka mindent elsöprő erővel jelenik meg az Oltáriszentség misztériumában. Az ő teste és az ő vére már itt, a Földön, a kenyér és a bor színe alatt Istennek kijáró tiszteletet érdemel. Ezért olyan nagyszerű, ha egy templomban - mint most itt, a Bazilikában is - külön kápolnát szentelnek az állandó szentségimádásnak. Krisztus szentségi jelenléte sugárzó erő, mely kihat városunkra, országunkra is. Vegyük őt körül szeretettel a tabernákulumban, térdeljünk le a színe előtt szentségimádáskor. Hordozzuk körül örömmel az Oltáriszentséget városainkban és falvainkban ilyenkor, Úrnapján - mondta Erdő Péter.
A korábbi kincstár helyén kialakított liturgikus tér Bukta Norbert alkotása.


A Bíboros Úr szentbeszéde itt olvasható:




Fotók: Luscinia 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése