2011. november 9., szerda

„Minden templom anyja és feje”


"Omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput" - Anyja és feje minden római és a világban található székesegyháznak

A lateráni bazilika vagy Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház (olaszul Basilica di San Giovanni in Laterano) a római püspökség katedrálisa, Róma püspöke, a pápa címtemploma. Teljes hivatalos neve latinul Archibasilica Sanctissimi Salvatoris et Sancti Iohannes Baptista et Evangelista in Laterano („a Legszentebb Megváltó és Keresztelő Szent János és János Evangélista Főszékesegyháza”,"Arcibasilica del Santissimo Salvatore e Santi Giovanni Battista et Evangelista in Laterano"). 
A legrégibb, és – mint Róma katedrálisa, Róma püspökének temploma, a pápai trón (Cathedra Romana) székhelye – a legmagasabb rangú Róma négy pápai bazilikája közt, beleértve a jóval ismertebb Szent Péter-bazilikát is. „Minden templom anyja és feje”, az ökumenikus anyaegyház (azaz a teljes lakott világ anyaegyháza) cím birtokosa.




Isten épülete vagyunk, halljuk Pál apostol szavait. A kőből épült templom felszentelésének ünnepén jusson eszünkbe, hogy testünk a Szentlélek temploma, és közösséget alkotva építjük Isten épületét. Törekedjünk arra, hogy a mi közösségünkből is a kegyelem élő vize áradhasson.

Forrás: Wikipédia, Virtuális Plébánia

A szentély XII. századi díszítése

A pápai trón (Cathedra Romana)



A Remény katolikus folyóirat zarándoklata Szlovákiából

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése