2011. szeptember 14., szerda

Szent Kereszt Felmagasztalása

Szent Kereszt Templom - Triduum
Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepére és a templombúcsúra készülve a budapesti Szent Kereszt templomban triduum kezdődött. Tál Zoltán keszthelyi plébános atyát - aki régebben a Központi Szeminárium spirituálisa volt - hívta meg a helyi plébános.
 Első nap
Nagy szárazság idején a föld kiszárad, kicserepesedik, és ha még éri is víz, az lefolyik, és nem tud a föld mélyére hatolni. Mi is lehetünk ilyenek, mivel életünk során sok veszteség és szenvedés érhet bennünket. E veszteségek, szenvedések, fájdalmak nyomán megkérgesedhetünk és Isten kegyelme „lefolyik” rólunk. Eljuthatunk arra a szintre, mint az az idős hölgy, aki élete vége felé azt mondta: „Engem nem szeret az Isten, mert még Ő is elhagyott…” – elfelejtkezve arról a sok ajándékról, amelyet élete során kapott a szerető Isten kegyelméből.
Ahhoz, hogy a kegyelem táplálhasson minket ezt követően is, fel kell szántanunk ezt a kiaszott talajt, el kell egyengetni a földünket. Mindez a sok imádság által fog megtörténni;
- így lehet előkészíteni a talajt, hogy befogadásra alkalmassá váljon Isten további kegyelmi forrása számára.
- így fogunk meggyógyulni, ha hagyjuk, hogy az Úr gyógyító ereje átalakítson bennünket
Veszteségeinket Isten tehát azért engedi meg, hogy életünk mélyén megtapasztalhassuk, hogy Isten gyógyít minket.
Második nap
A gyógyulás útján Isten a társunk a hit és a bizalom révén. Emberi életünk, utunk során különböző tapasztalatokat szerzünk és Isten megengedi, hogy fejlődjünk ennek során.
A mi hitünk nem okoskodás, hanem Isten által elvetett szeretet és bölcsesség. A hit ajándékká válik és a jó mag jó földbe hullik.
Végül eljuthatunk addig a pontig, hogy létünk egzisztenciális mélységeiben megérint az Isten, a szenvedés, a hivatásunk próbatételei életünk részévé válnak és rájövünk, hogy minden fáradságot, erőt, próbatételt jelent az életben. Hagynunk kell, hogy Isten be tudjon lépni életünk legmélyére és hittel Rá kell hagyatkoznunk. Istenben való életünk misztérium.
Harmadik nap

Életünket a szabályok, szertartások, törvények kísérik és határozzák meg. Sokszor ezeket nem érezzük könnyűnek, mégis jótékonyan befolyásolják életünket és terelik azt a helyes mederben, illetve adnak neki egy konkrét keretet. ...
Az ember életében nagyon fontosak a szimbólumok is. Pl. a közlekedési táblák a közlekedési szabályok szimbólumai, a csók a szerelemé, a kereszt pedig Krisztus megváltó művének a szimbóluma. Fontos, hogy legyenek szimbólumaink, mert ezek segíthetnek bennünket a dolgok mélyebb lényegét észrevenni. Mit jelentenek ezek számunkra? Pl. a keresztet csak ékszerként, mint egy külsőséget hordom a nyakamban, vagy folyamatosan Krisztus szeretetét vélem általa felfedezni? ... 

Az ember életében a szertartásoknak, a liturgiának is nagyon fontos szerepe van. A liturgia Krisztus üdvözítő tetteinek (kereszthalálának és feltámadásának) megjelenítése az Egyház szertartásaiban, melyek révén a megváltás üdvözítő eseményei jelenvalóvá lesznek a szimbólumok fátyla alatt - a katolikus teológia értelmezése szerint. 
Krisztus állandóan együtt akar lenni az emberrel, együtt szenved velünk, ha mi is szenvedünk, vajon ezt észre tudjuk-e venni? Velünk maradt az Oltáriszentségben, hogy állandó közösségben maradjon az emberrel, illetve mi is közösségben maradjunk egymással a liturgia által.
Szent Kereszt Felmagasztalása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése