2011. szeptember 14., szerda

A lelkiségek (rendek, megújulási mozgalmak, közösségek) bemutatása 1.

A pálos lelkiségről 1.

Mit csinálnak a pálosok, amitől a szivárványnak egy bizonyos színét képviselik a Katolikus Egyház lelkiségeinek sorában? Mit jelent számomra a pálos lelkiség?

Eddigi tapasztalataim és kutatásaim alapján a pálos lelkiségnek négy alappillére van:

1.) Fontos a keresztény - jó értelemben vett - magyarságtudat:
 - úgy érzem fontos, hogy egy magyar alapítású közösséget és lelkiséget is megismertessünk egyre szélesebb körben *
- mindezt a hiteles tartalommal, mivel a magyarságtudat miatt belekeverik a pálosokat mindenféle vallási szinkretizmus és más tévtanítás közé, ill. az igazi tartalmat kitekerik, vegyítik (ld. a tartományfőnök atya utóbbi időben közzétett közösségi és hitvédelmi nyilatkozatait pl.: http://www.palosrend.hu/nyilatkozat.htm illetve itt:**)

2.) Főleg a magyarok által elkövetett bűnökért, de minden saját bűnért való vezeklés és más bűnéért való engesztelés a középpontban van.
- a hivatalos másodrendi elismerésre törekvő Pálos Nővérek *** az engesztelésre külön fogadalmat is tesznek negyedikként, emiatt naponta engesztelő imaórát illetve önmegtagadásokat is végeznek; az engesztelés egész szerzetesi életük középpontja 

3.) A Szűzanya különleges tisztelete az egyéni megszentelődés és az apostoli munka terén
- részlet a Pálos Rend szabályzatának 1. fejezetének 4. cikkelyéből: „A Boldogságos Szűz Mária, a Remeték Királynője, Rendünk Anyja és különleges Védasszonya. Ezt már legősibb időktől fogva kifejezték atyáink egészen a legutóbbi nagykáptalanig,  az egész pálos közösséget felajánlottuk Neki, s reá bíztuk a legmagasabb vezetést. Ezért a Boldogságos Szűz megmutatása Krisztus és az Egyház titkában, életének követése és tiszteletének terjesztése, a pálos lelkületnek különleges jellemvonásához tartozik. Hasonlóan apostoli tevékenységünket is át kell járnia a máriás jellegnek, különösen a rendre bízott kegyhelyeken, amelyek között első helyet foglal el Jasna Góra Częstochowában.”
- a Remeték Királynéjának közbenjárásának különösképpen köszönhető, hogy máig fennmaradt a rend II. József és a kommunizmus megsemmisítő intézkedései ellenére

4.) A remeteség szelleme azaz „Isten szemlélésének ápolása a magányban”
- kezdetben alapvető volt a rend megalapítása előtt, utána is napjainkig más módon: meg kell tehát különböztetni:
·        az „igazi remeteséget” (az egyiptomi remeték mintájára Krisztusért és az Ő nevében teljes csend, fizikai magány, világtól való elvonulás melletti böjt, virrasztás, engesztelés)
·        a „szív remeteségétől” (modern világ forgatagában megélt magány emellett a remeteség hagyományára való épített életmód)
Esztergomi Boldog Özséb
- később alakult ki a remetékből monasztikus közösség Boldog Özséb alapító atya látomása alapján, aki összegyűjtötte a pilisi erdőkben magányosan élő remetéket egy közösségbe (egy nagy lángnyelvvé a sok kicsi lángocskát) majd sokáig „Szent Kereszt testvéreinek” nevezték a közösséget (ők a Bertalan pécsi püspök szabályzata és egyházmegyei püspöki regulák szerint éltek); később kapták meg Remete Szent Pálról mai elnevezést a XIV. században, illetve Szent Ágoston reguláját is ekkor kapták meg a Szentszéktől a rend hivatalos pápai jóváhagyásával (1308).
-  a mai modern korban módosult a remeteség fogalma pl. a lelkipásztori és evangelizációs feladatok növekedésével - inkább a „szív remetesége” felé tolódott el a hangsúly, így inkább lelki, mint fizikai síkon valósul meg; leginkább a másodrendnél van lehetőség a fizikai értelemben „igazi remeteségre”

„Ha tudni akarod az országod állapotát tekints Remete Szent Pál rendjére! Ha számukat fogyni látod, tudd meg, hogy az országnak is rosszúl álla a szénája! De ha őket növekedni látod, tudnod kell, hogy az ország felemelkedőben van!” Pázmány Péter
Remete Szent Pál
 „Et tu Hungaria, mi dulcis patria, cum Paulinis crescis, et cum itidem decrescis.” (Te is Magyarország, édes hazám, a pálosokkal fogsz növekedni és ugyanazokkal fogsz hanyatlani.) Pongrác testvér

A Magyar Pálos Rend honlapja elérhető itt: http://www.palosrend.hu, ahol olvashatók a rend hivatalos értesítői (Fehér Barát), illetve történeti áttekintés és képgaléria is található.  


Első Remete Szent Pál Monasztikus Nővéreinek (Pálos Nővérek) honlapja itt található: http://palosnoverek.hu/

A programokat igyekszem mindig az aktuális hirdetések közé felvenni a bal oldalon.

Végül egy hír a mai ünnep kapcsán: a csíkszeredai Szent Kereszt búcsúról - pálos szerzetesekkel - olvasható egy beszámoló  ezen az elérhetőségen:

Az én mai búcsús beszámolóm a budapesti Sziklatemplomból a későbbiek során fog megjelenni - remélhetőleg.:-)

* Nemzetközi közösségeknél látom, hogy próbálnak egy külföldi mintát meghonosítani, de mivel nekünk más anyagi és egyéb lehetőségeink, viszonyulásunk, sebeink stb. vannak, emiatt kijöhetnek bizonyos problémák a nemzetközi közösségek magyar verziójában, - gondolok itt pl. a megszentelt élethivatások irreálisan magas külföldi kiképzési költségeire vagy a nyelvi nehézségekre. Mindezt csak a miatt emelném ki, mert személyes életutamra jelentős hatással volt.

** A Bakk Endre Kanonok Alapítvány csatlakozási felhívásáról

A felhívással kapcsolatban megkerestek korábban és kérdezték a véleményemet. Az elképzelést szépnek tartottam, de éreztem, hogy sok feszültséget szülhet. A fenti alapítvány későbbiekben kapcsolódott be az esemény szervezésébe. Amikor ezt észrevettem, azonnal elzárkóztam a további együttműködéstől.
Korábban ez az alapítvány más, a magyarság egységére törekvést imitáló szervezettel karöltve vagy éppen annak alszervezeteként az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrendhez, a Pálos Rendhez való viszonyulást is megbolygatta: megboldogult Árva Vince atyával elhitették, hogy ő az egyedüli, igaz pálos. Szent Özsébről elnevezett honlapjukon jelenleg is hozzájárulásunk nélkül használják a rend címerét, szimbólumait és fényképeit, ami további félreértésekre adhat okot. Kezdetben magam is elhittem, hogy lehetséges az együttműködés velük. Valójában ezt csak addig akarják, amíg fel tudnak bennünket használni saját érdekeik érvényesítésére.
A gellérthegyi szoborcsere kapcsán a döntéshozókat is kellemetlen helyzetbe hozzák, mert bármit is döntenek, az nagy ellenállásba fog ütközni. Sose felejtsük el, hogy a sátán a szép és szent dolgok mögé is be tud férkőzni. A Boldogságos Szűz Mária nevének említésével egyházias jelleget sugallnak tevékenységükhöz és ezzel megtéveszthetik a hívőket, katolikus és keresztény szervezeteket, a média képviselőit egyaránt. A Püspöki Kar 2009-ben kiadott körlevele az újpogányságról éppen az ilyen vallási köntösbe bújtatott tevékenységek miatt született.
Fenti indokok alapján a Pálos Rend nevében egyértelműen elhatárolódok az alapítvány tevékenységétől.
Budapest, 2011. március 30.
Bátor Botond OSPPE, pálos tartományfőnök

*** 2003. júliusában a Pálos Rend a generális atya indítványozására, elfogadta a Közösséget a Rend induló női ágának, mivel szükségét érzik annak, hogy apostolkodó, egyre nehezebb pasztorációs életüknek imaháttere legyen. Jelenlegi egyházjogi státuszuk egyházmegyei jogú krisztushívők hivatalos társulása.


6 megjegyzés:

  1. Ki vagy Te, ó pálosbarát? :) Üdv a pálos szkólából. ^^

    VálaszTörlés
  2. A linkelt csíkszeredai cikk hozzászólásaiban említed, hogy alakulóban van valami harmadrend-féle. Itt Pécsen régebben volt róla párbeszéd, de eltűnt. Tudnál erről valamit írni? Akár itt, akár privátban. Tudok valakit, akit komolyan érdekel régóta. - Nem engem, én máshol találtam náluk otthont. :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Jucc, már alakulóban van egy új "schola" ("S.S.P. Budapestiensis") több év ima és vágyakozás után idén a klastrompusztai búcsún már hallhatók is voltak:-)Persze gondolom még van mit csiszolódni,hogy a pécsi nyomába érjenek:-)főként pedig férfi hangokat begyűjteni:-))

    Amit eddig megtudtam, hogy harmadrend megalakulása hivatalosan nem lehetséges, de egy Boldog Özséb Közösség hasonló célzattal remélhetőleg megalakulhat. Bővebb információkért forduljon az érdeklődő a pálos atyákhoz, legjobb, ha a tartományfőnök atyához, ő meg tudja mondani, hol áll most a szervezés.Amíg ez a közösség nem kezdődik, addig a Pálos Baráti Kör alkalmait lehetne javasolni, amely Pécsen és Budapesten is működik.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm!
    Örülök az SSP Budapestiensisnek, imádkozom érte, hogy Isten dicséretére és egymás ünnepléseinek szebbé tételére szolgálhassanak!
    Igen, végül is most végiggondolva, elég sok "külső" kör van a pálosok háza táján, mind máshogy. PBK, konfráterek, SSP, a nővérek engesztelő családtagjai... Szerintem talán ez utóbbi hasonlít a legjobban harmadrendre. Kíváncsi vagyok, mi lesz az említett törekvésből, összejön-e, és miben lesz más, mint a többi - vagy netán egyesül egy idő után valamelyikkel... :) Figyelni fogom a mag virággá fejlődését, amennyire tehetem.
    Legyen meg Isten akarata mindenben!

    VálaszTörlés
  5. A SSP Budapestiensis egyelőre a sajátos provokációm, nem hivatalos:-)
    Bízom benne és imádkozom e szándékra, hogy a lehetőségekhez képest egyre gyarapodnak majd a Rend szárnyai alatt működő közösségek:-)

    VálaszTörlés
  6. Köszönjük szépen az imákat. Szükségünk van rá.

    VálaszTörlés