2011. augusztus 12., péntek

Szent Ferenc palántája

„Erényei jóhírének elterjedése

Klára szűz szent életének hamar híre futott azon egész tartományban, és kenetei jóillata nyomán mindenünnen csak úgy özönlöttek hozzá az asszonyok. Példáján felbuzdulva a szüzek serénykedtek abban az állapotban megőrizni magukat, melyben voltak; a férjes asszonyok igyekeztek még tisztábban élni, a nemes és előkelő nők pedig tágas palotáik semmibevételével szűkös monostorokat építettek maguknak és dicsőségnek tartották, hogy Krisztusért szőrzsákban és hamuban élhettek. Sőt az ifjak lángoló heve is nemes versenyre kelt, és a gyöngébb nem hősies példáinak láttára a test csábításainak megvetésére buzdult. A házastársak közül sokan kölcsönös megegyezéssel megtartóztatásra kötelezték magukat, s utána a férfiak szerzetbe léptek, a nők pedig monostorba vonultak. Az anya lányát, a lány pedig anyját hívta Krisztus követésére. A nővér nővérét, a nagyanya unokáját édesgette. Valamennyien égtek a vetélkedő vágytól, hogy Krisztusnak szolgálhassanak: valamennyien részesei akartak lenni annak az angyali életnek, mely Klárában ragyogott fel. Számtalan szűz Klára példáján felbuzdulva, mivel viszonyai nem engedték monostorba vonulni, legalább odahaza, az atyai házban igyekezett úgy berendezni életét, hogy szabályok nélkül is szerzetesmódra élhessen. Klára példájával az üdvösségnek valóban annyi sarját szülte, hogy szóról szóra beteljesedett rajta a próféta szava:,,Több fia lesz az elhagyottnak, mint akinek férje van.''”

„Szent Klára áldása                                     

Ferenchez hasonlóan Klára is áldással búcsúzik nővéreitől. Ő is a Számok könyvének mózesi áldását használja fel, majd ünnepélyes formában emlékezik meg nővéreiről.

’Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Áldjon meg benneteket az Úr és őrizzen meg titeket. Mutassa meg nektek orcáját és könyörüljön rajtatok. Fordítsa felétek arcát és adjon nektek,  nővéreimnek és leányaimnak, békességet, és mindazoknak, akik közétek jönnek és meg is maradnak közösségetekben, és a többi most élő és eljövendő nővérnek is, akik mindvégig állhatatosan kitartanak a szegény úrnők monostoraiban. Én, Klára, Krisztus szolgálója, boldogságos Szent Ferenc atyánk kicsiny palántája és bár méltatlanul, a ti és a többi szegény nővér nénje és édesanyja, kérem a mi Urunk Jézus Krisztus irgalmasságát, Szentséges Szülőjének, Szűz Máriának, Szent Mihály arkangyalnak, Isten minden szent angyalainak, boldog Ferenc atyánknak, minden szent férfiúnak és nőnek közbenjárását, hogy ő, a mennyei Atya adja meg nektek és erősítse is meg rajtatok ezt a szentséges áldást a mennyben és a földön: a földön, a küzdő Egyház szolgái és szolgálói között, sokszorozza meg bennetek kegyelmét és erejét, a mennyben pedig, a győzelmes Egyház szent férfiai és szent asszonyai között, magasztaljon fel és dicsőítsen meg benneteket. Megáldalak titeket életemben és halálom után is -- ahogy erőmből telik, sőt még annál is jobban, -- minden áldással, amivel az irgalmasság Atyja megáldotta és megáldja fiait és leányait a mennyben és a földön, és ahogy a lelki atya és anya megáldotta és megáldja lelki fiait és leányait. Ámen. Mindig szeressétek Istent, lelketeket és összes nővéreitek lelkét, és mindig gondosan tartsátok meg azt, amit az Úrnak megígértetek. Az Úr legyen veletek mindenkor, és adja meg, hogy ti is mindig ővele legyetek. Ámen.’ ”

Forrás: Szent Klára művei és életének forrásai - Balanyi György fordításának felhasználásával fordította és jegyzetekkel ellátta: Hidász Ferenc OFM és Várnai Jakab OFM

Simone Martini freskója az assisi Szent Ferenc-bazilikában
A magyarországi klarisszákról bővebb információk:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése