2011. augusztus 1., hétfő

Legyen meg a Te Akaratod!

A mai nap szentje Liguori Szent Alfonz Mária püspök és egyháztanító emléknapján újra elővettem egyik kedvenc könyvemet, amelyet ő írt, a címe: Megegyezés Isten akaratával.

A könyv rövid összefoglalása egyben a fejezetek címe is az alábbiakban olvasható:

I.   Isten akaratát teljesíteni: ez az életszentség alapja, forrása.

II.  Krisztus és az Ô szentjeinek állandó tanítása: keresni és megtenni mindig Isten akaratát. 

III. Egyesülni Isten akaratával: Isten akarata és az én akaratom egy legyen. A szenvedésben is meg kell találni az Isten akaratát és mint ilyent elfogadni.

IV. Az életszentség titka: azt akarni, amit Isten akar, hiszen a léleknek az a legjobb, amit Teremtője akar. Isten ugyanis mindig a legjobbat akarja.

V.  A szentek, ismertek és kevésbé ismertek, példája ugyanarra tanít: Isten akaratának magunkévá tétele egyben elfogadása a legszentebbnek: Isten akarata mindig szent!

VI. Az legyen tehát állandó kérésünk, hogy ,,teljesüljön bennünk az Isten akarata''. Még akkor is, ha ez szenvedést, megpróbáltatást jelent az egyén számára. Kérnünk kell Istent, hogy adja meg a kegyelmet, hogy felismerve teljesíthessük mindig az Ő akaratát. 

VII. Egyesülni Isten akaratával:     
(a) elfogadni az élet mindennapi terheit; 
(b) elfogadni az én életem nehézségeit;
(c) elfogadni saját fogyatékosságainkat (ezek talán – elfogadva – éppen javunkat szolgálják);(
d) elfogadni a szenvedést is, megnyugodva Isten akaratában.A legjobb szolgálatunk Istennek, ha elfogadjuk szent akaratát, betegségben, szenvedésben is. Türelmesen viselni a szenvedést: elfogadni az isteni akaratot.

IX. Lássuk meg Isten szeretetét az életünkben minket érô csapásokban is. Talán a legszörnyűbb büntetéstől, a pokoltól szabadítanak meg ezek. A lelki szárazságban is lássuk meg a velünk törődő Isten szeretetét. A lelki szárazság próbatétel is, de kell, hogy buzgóságra is ösztönözze a lelket. 

X. Legyünk állhatatosak imádságainkban, még ha azokban sem vigasztalást sem megnyugvást nem találunk. A kitartó ima erényes. Az ima közbeni kísértések se gyengítsék kitartó szándékunkat.

XI. Halálunk idejét és módját is teljesen bízzuk Istenre. Egyesülve ebben is Isten akaratával -ez a legjobb előkészület a halálra. Földi életünk még most távol tart Isten színelátásától.

XII. Ne panaszkodjunk jelen életkörülményeink miatt: ha elfogadjuk azt amit az élet ad, amit elöljáróink, lelkiatyánk elvárnak tőlünk, az Isten felé vezető úton haladunk. Legyen válaszunk mindig: ,,Úgy van, Atyám, mert így tetszett neked.'' (Mt 11,26) vagy az Úr imádságának szavai: ,,Legyen meg a te akaratod...'' 

Nem hosszú olvasmány, érdemes átelmélkedni. A Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárból letölthető itt: http://www.ppek.hu/k19.htm

Liguori Szent Alfonz Mária (1696-1787)
teológus, egyháztanító, a redemptorista rend megalapítója, püspök,
az erkölcsteológia egyik legjelentősebb alakja


Istenünk, ki újra meg újra megajándékozod Egyházadat a szentekkel, akik példát mutatnak az
erényes életre, kérünk, add, hogy Liguori Szent Alfonz példáját követve mi is buzgón
munkálkodjunk a lelkek üdvösségéért, és a mennyben elnyerhessük jutalmadat!

4 megjegyzés:

  1. Hát őszinte leszek ez a szöveg nekem nem igazán tetszik. Mert túlságosan belenyugvó a problémákba. Én azt vallom, hogy a problémákra kell akár készülni előzetesen is és megoldani is kell őket megpróbálni, ha már felmerültek, persze szélmalom harcot nem kell folytatni, ahelyett jobb az elfogadás.Azt sem szabad elfelejteni, sokszor olyasmiket vagyunk kénytelenek elfogadni, amik azért következnek be, mert nem építkeztünk az életvezetéssel eléggé előregondolkodva.

    VálaszTörlés
  2. Gondolom a belenyugvás és elfogadás arra az esetre vonatkozik, amely jó életvezetés ellenére szenvedést jelent, amely Isten akaratából (esetleg megengedő kegyelméből, vagy akár más hibájából) van jelen az életünkben, amin nem tudunk változtatni, ha megteszünk minden tőlünk telhetőt sem. Sárgarigóval egyszer beszélgettünk, hogy azon például soha nem fogunk tudni változtatni, hogy milyen anyagi körülményeket örököltünk szüleinktől, ezt el kell fogadnunk és a lehetőségeken belül kihozni életünkből a legjobbat,a nehézségeinket felajánlani és nem zúgolódni pláne nem a szomszéd zöldebb kertjét nézegetni...

    VálaszTörlés
  3. Én sokáig nehezen tudtam csak elfogadni, hogy "legyen meg a Te akaratod". Egyszer aztán hallottam egy magyarázatot, miszerint Isten akarata a mi üdvösségünk, vagyis a legjobb, ami történhet velünk.
    Szerintem nagyon emberi dolog tartani a kisebb-nagyobb "keresztektől" - de tudom, hogy aki nagyon szereti Jézust, az a szenvedésekben is követni akarja őt.
    Nehéz például a "partvonalról bekiabálni" azoknak, akik maradandó fogyatékossággal kénytelenek leélni életüket - és ezt el kell fogadniuk, ebből kell kihozniuk a legtöbbet.
    Előfordul viszont, hogy külső okokra vezetjük vissza életünk olyan kisebb-nagyobb hiányait is, amin viszont lehetne/lehetett volna változtatni, például tanulással, szorgalommal, a lehetőségek jobb kihasználásával, előrelátással.

    VálaszTörlés
  4. Egyetértek Kék fú-val. Ez itt a lényeg, hogy nem szabad a saját bűnös dolgainkat és mulasztásinkat elrejteni a legyen meg a Te akaratod mögé, vagy akár nekünk odabújni, mert úgy kényelmesebb. Szerintem sok esetben előfordul ez, sőt az ember képes lehet, akár egy életre ebbe beleragadni, mert nem mer bízni jobban Istenben és Isten erejében.

    VálaszTörlés