2011. augusztus 5., péntek

Jézus Szent Szíve, bízom Benned!

Jézus Szíve Alacoque Szent Margitnak adott ígéretei között szerepel: 
 
Paray-le-Monial: Alacoque Szent Margit-Mária - a szentek társaságában
 „Megadom a végső megigazulás kegyelmét mindazoknak, akik 9 egymást követő hónap első péntekén gyónnak és áldoznak. Nem halnak meg a halálos bűn állapotában, sem a nekik szükséges szentségek nélkül. Isteni szívem biztos menedékük lesz haláluk óráján.”

Az elsőpéntek hagyományos formája a minden hónap első péntekén való szentgyónás, majd a szentmisén való részvétel szentáldozással.

Jézus 12 ígéretet tett Alacoque Szent Margiton keresztül a világnak, amelyekben megmutatkoznak azok az irgalmak, amelyeket Jézus Szíve tesz azok javára akik hittel szeretik, tisztelik és szolgálják az Ő Isteni Szívét.

Az ígéretek a következők:

1. Megígérem - mondja az Úr -, hogy megadom nekik az állapotbeli kötelességeikhez szükséges összes kegyelmet.
2. Megadom és megőrzöm a békét családjaikban.
3. Minden bánatukban, szomorúságukban, gondjaikban megvigasztalom őket.
4. Életükben, de különösen átváltozásuk (haláluk) óráján biztos megmenekülésük leszek.
5. Kiárasztom bőséges áldásaimat minden vállalkozásukra.
6. A bűnösök Szívemben megtalálják az Irgalom forrását és végtelen tengerét.
7. A bágyadt, lanyha, erőtlen lelkek Szeretetre fognak gyúlni.
8. A buzgó lelkek rövid idő alatt tökéletességre jutnak.
9. Meg fogom áldani azokat a házakat, amelyekben Szívem képét kifüggesztik és tisztelik.
10. A papoknak meg fogom adni a kegyelmet, hogy a legkeményebb szíveket is megindítsák, és megérintsék.
11. Azok nevei, akik ezt az ájtatosságot terjeszteni fogják, Szívembe lesznek írva.
12. Mindazok számára, akik 9 egymásután következő hónap első péntekén áldoznak, megígérem a végső megtérés ajándékát; ők nem velem ellenségeskedésben fognak átalakulni (meghalni) , hanem megkapják a Szentségeket és Szívem biztos menedékük lesz a végső pillanatban.

Jézus Szent Szíve
Jézus ígérete alapján a kilenc egymás utáni elsőpéntek megtartásából alakult ki a "nagykilenced" gyakorlata. Elsőpéntek lévén ma is szeretettel gondolok gyermekkori plébániámon a ma már idősebb, de lélekben fiatal plébános atyámra, aki nagy szeretettel tanított minket a Jézus Szíve tiszteletre azáltal is, hogy elültette szívünkben a nagykilenced megtartásának fontosságát. Jól emlékszem, hogy minden hónapban rajzolnunk kellett egy szép, arra a hónapra jellemző motívumot a nagykilencedes lapunkra (egy egyszerű fehér kartonlapocska, kilenc négyzetre osztott résszel, oldalt a címben is szereplő felirattal), amit 9 hónapon át őriztünk, díszítettünk és akkor rajzolhattuk oda pl. decemberhez az adventi koszorút, ha arra az adott hónapra elvégeztük elsőpénteken a szentgyónásunkat. Nem volt pecsételés vagy aláírás úgy emlékszem, mint sok elsőáldozásra készülőnek napjainkban, ha szentmisén vesz részt. Ez becsületből, a Jó Isten előtt volt fontos saját magunknak, de persze azért a plébános atya is elismerően méltatta, ha sikeresen teljesítettük a kilenc hónapot és szépeket rajzoltunk.:-)

Bízom Jézus Szent Szívének ígéreteiben, hogy az akkori nagykilencedem által is lehetővé válik számomra a végső kegyelem, így szentségekkel ellátva halhatok meg, menedéket találva az Ő Legszentebb Szívében. Remélem, és arra törekszem, hogy életem folyamán mindig hűséges legyek Kegyelmeihez, mert Ő végtelenül szeret és irgalmas Hozzánk.

http://www.emmanuel.hu/kiadvanyok/PARAY-BEMUTATO.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése