2011. július 25., hétfő

Szent Jakab apostol ünnepén

A mai nap ünnepeljük Szent Jakab apostolt, akiről a Szent Jakab utat is elnevezték. Ennek kapcsán készítettem egy közvélemény kutatást és egy rövid összefoglalót a zarándoklatról. (Forrás: Wikipédia)
A Szent Jakab-út, gyakran spanyol neve (Camino de Santiago) után El Camino-nak is nevezik, középkori zarándokút, mely Spanyolország Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet.


A bazilika Santiago de Compostellában

Szent Jakab-út

A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. Compostelába nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni, viszont az út fő része azonos. A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk. Az út mentén a bencések kórházakat és rendházakat építettek.
Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A középkortól kezdve, mikor a Szentföldre menő zarándoklatok ellehetetlenültek, a Camino szerepe felértékelődött. A legenda szerint Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből Észak-Spanyolországba. Itt eltemették azon a helyen, ahol most Santiago de Compostela található.
A  történetével kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a 11. században már ismert a 13 pihenőhellyel rendelkező zarándokút Compostelláig. A 12. századra elterjedt a keresztény világban, jelentős zarándokúttá vált. 1130–1140 közt készült az Aymeric Picaud francia pap által írt első modern útikönyv, mely négyféle utat különböztet meg, és részletesen beszél az egyes településekről, szállásokról, az út praktikus tudnivalóiról. Ez a könyv később Codex Calixtinus néven vált ismertté, melynek az V. könyvét alkotja.
Szent Jakabot ábrázoló részlet a Codex Calixtinusból

1 megjegyzés:

  1. Lezárult a Szent Jakab úttal kapcsolatos szavazás. Az eredmény: a szavazók két harmada még nem volt, de szeretne eljutni, egy harmada nem volt, de nem is tervezi, hogy elmenjen. Hát jó fizikum kell hozzá, az biztos:-)

    VálaszTörlés