2011. július 31., vasárnap

Évközi 18. vasárnap

Iz 55,1-3
"Ó, ti szomjazók mind, jöjjetek a vizekhez, és akiknek nincs pénzetek, jöjjetek, vegyetek gabonát, és egyetek! Jöjjetek, vegyetek gabonát pénz nélkül, és vételár nélkül bort és tejet! Miért költitek a pénzt arra, ami nem kenyér, és keresményeteket arra, amivel nem laktok jól? Figyelmesen hallgassatok rám, akkor majd jót esztek, és élvezitek a kövér falatokat. Hajtsátok ide fületeket, és jöjjetek hozzám, hallgassatok ide, s akkor élni fog lelketek! Örök szövetséget kötök veletek, a Dávidnak ígért biztos kegyelem alapján."

Mt 14,13-21
"Amikor Jézus meghallotta ezt, visszavonult onnan bárkán egy puszta helyre, egyedül. A tömegek tudomást szereztek erről és követték őt gyalog a városokból. Mikor kiszállt, meglátta a hatalmas tömeget. Megkönyörült rajtuk, és meggyógyította a köztük lévő betegeket. Mikor este lett, odamentek hozzá a tanítványok és azt mondták neki: ,,Sivár ez a hely és az idő is eljárt már. Bocsásd el a tömeget, hogy a falvakba menjenek és ennivalót vegyenek maguknak.' Jézus azonban azt mondta nekik: ,,Nincs rá szükség, hogy elmenjenek, adjatok nekik ti enni.' Azok ezt felelték neki: ,,Nincs itt másunk, csak öt kenyér és két hal.' Azt mondta nekik: ,,Hozzátok ide azokat.' Megparancsolta, hogy a tömeg telepedjék le a fűre, aztán fogta az öt kenyeret és a két halat, feltekintett az égre, megáldotta és megtörte azokat, aztán odaadta a kenyereket a tanítványoknak, a tanítványok pedig a tömegnek. Mindnyájan ettek és jóllaktak. Végül fölszedték a megmaradt darabokat, tizenkét tele kosárral. Mintegy ötezer férfi volt, aki evett, az asszonyokat és gyerekeket nem számítva."

A mai vasárnapi prédikációban (ifjúsági, gitáros szentmise, amelyen főleg fiatalok és gyermekek vettek részt szüleikkel) az olvasmány és evangélium alapján az atya a mindennapi kenyér fontosságáról beszélt, amiről sokan azt hiszik, hogy "a boltban terem", csak le kell emelni a polcról, pedig ő még gyermekkorában tanúja volt az aratás különböző embert próbáló műveleteinek és segített is a szüleinek amiben csak tudott. A mindennapi kenyérért az embernek fáradságos munkát kell végeznie, hogy ezáltal megteremtse a maga illetve családja számára a szükséges betevőt. Milyen fontos, hogy ha van, hálát adjunk a munkánkért! De a testi táplálék mellett nem szabad elhanyagolnunk a lelki táplálékot sem, amelyről a próféta beszél valójában az olvasmányban illetve az evangélista által leírt történet is azt a Kenyeret vetíti előre a csodálatos kenyérszaporítással, amelyet majd Jézus ad nekünk embereknek, Szent Testét az Eucharisztiában amelyre nap mint nap lehetőségünk van, hogy magunkhoz vehessük, amely táplálja lelkünket, éltet és megszentel minket. Ez a Kenyér legalább olyan fontos, mint a testi táplálék, nem szabad elhanyagolnunk.

Juan de Juanes: Krisztus az eucharisztiával (16. századi spanyol festmény)
Találtam egy ideillő felvételt, ha már gyerekmiséről volt szó. :-) A Jézus Krisztus Szupersztárból ismert egyik számot éneklik, amely keresztény körökben is meghonosodott, a címe: "Kenyered és borod táplál engem".A "műért" nem vagyok oda, de ez az ének jól használható gitáros miséken és  a gyerkőcök nagyon aranyosak szerintem. :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése